| |     latinica | english  
Насловна
Књижевно вече у Генералном конзулату - Представљање књиге "Кукасти над Србијом"

    

          У организацији ГК РС у Торонту и клуба часописа српских интелектуалаца „Људи говоре“ у просторијама конзулата одржано је 6. децембра 2018. године књижевно вече о роману аутора др Радомира Батурана „Кукасти над Србијом“.
            Радња романа посвећена је историјској личности, пилоту српске краљевске војске Ђорђу Стојановићу, који је током дванаест дана рата између Краљевине Југославије и фашистичке Немачке оборио три непријатељска авиона. Даљи ток догађаја, издаја Недићеве владе и капитулација краљевске војске доводи до тешких, личних траума главног јунака који је целим својим бићем био патриота и војник. Након изгнанства и живота у туђини, рехабилитован 80-тих година, главни јунак се враћа у своју домовину онда када је мислио да јој је поново потребан – приликом бомбардовања Србије од стране НАТО алијансе када и гине у једном од напада НАТО авијације на воз са српским цивилима. 
           У дебати о роману учествовали су писац и лектор Душица Ивановић, уједно и модератор вечери; професор светске књижевности Ђорђије Мучибабић; професор руске књижевности Никола Глигоревић и аутор романа др Батуран. Магистар Александар Бојичић извео је на акустичној гитари неколико композиција домаћих аутора.
         У уводној речи ГК Василије Петковић је истакао да је допринос територијално мале, али храбре, срчане и поносите Србије у оба светска рата био изузетано велики и да сећање на наше јунаке треба да сачувамо од заборава за будућа покољења. Роман „Кукасти над Србијом“ приказује животни пут обичног српског војника-пилота, његово морално и животно пропадање услед тешких историјских околности, али и уздизање у тренутку када схвата да можда може још једном, пред крај живота, да се поново нађе на бранику отаџбине.
Учесници дебате као и гости књижевне вечери су закључили да човек може да има само једну отаџбину где год да се налази – а то је она која му је у срцу.
        Нa крају књижевне вечери, др Р. Батуран је ГК В. Петковићу поклонио ауторски роман „Кустос мезезија“ са посветом: „Господину Василију Петковићу, генералном конзулу Србије у Торонту, у знак захвалности што је све књижевне вечери часописа „Људи говоре“ и његовог уредника помогао да се домаћински организују и сваку лично отворио и поздравио, поклањам овај аутору најдражи роман. За бивање душе српског народа и Србије, Радомир Батуран“.Вести
Књижевно вече у Генералном конзулату - Представљање књиге "Кукасти над Србијом"
Архива вести