Printer Friendly Version Дан српског јединства, слободе и националне заставе @ 15 September 2021 12:30 AM

14. септембар 2021. године

 

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Србија и Република Српска  први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Слави се 15. септембра на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт.

У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице окићени су Народном и Државном заставом Републике Србије. Овај празник ће бити заједнички обележаван у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима су Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Ванвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је реч о дану када је 1918. године после више од две године дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље које је окочано 1. новембра, за свега 45 дана.

„У јесен 1918. године, отпочео је пробој Солунског фронта. Мало ко од савезничких сила у I светском рату је тада могао и да претпостави да ће ово споредно ратиште ускоро добити такав значај, а да ће око 62 000 војника државе за коју многи више нису ни веровали да постоји, одлучити о исходу победе која је практично окончала Први светски рат“.

У част наших предака и будућност Срба, где год се налазили. истакните српску захтаву 15. септембра.