Printer Friendly Version ПРВА ПРОСЛАВА ДАНА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ НА НИВОУ ПРОВИНЦИЈЕ ОНТАРИО @ 13 July 2021 06:04 PM

13. јул 2021. године

Прво обележавање Дана Николе Тесле на нивоу провинције Онтарио одржано је у Квинс парку 10. јула 2021. године,  испред онтаријског парламента, на дан рођења највећег српског научника.

Догађају су присуствовали амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић и генерални конзул Василије Петковић.

Том приликом, посланик у онтаријском парламенту Том Ракочевић уручио је генералном конзулу Петковићу оверену копију оригинала Закона о проглашењу 10. јула као Дана Николе Тесле у Онтарију.

Амбасадор Ралевић рекао је да на овај начин српска заједница добија значајно место на мапи друштвених и политичких догађаја у Канади, док је генерални конзул Петковић нагласио да у Закону пише да је порекло Николе Тесле српско-америчко, што је од великог значаја за Србију, као и за српске грађане у матици и дијаспори.

Амбасадору Ралевићу и генералном конзулу Петковићу додељене су захвалнице за допринос у процесу, који је резултирао усвајањем Закона о 10. јулу као Дану Николе Тесле у Онтарију.

Поред генералног конзула Петковића и посланика у онтаријском парламенту Тома Ракочевића, догађај су организовали и председник „Никола Тесла образовне корпорације“ Верослав Вик Ђурђевић, потпредседник „Српске народне одбране Канаде“ Драга Драгашевић, професор Универзитета Мајда Ђорђевић, потпредседник „Канадско-српског савеза“ Татјана Павловић, директор српске школе „Никола Тесла“ Борислав Живковић, професор физике Колин Кемпбел и Дејвид Рос из кабинета посланика Ракочевића.