Printer Friendly Version Постоје услови за бржи развој економске сарадње Србије и Канаде @ 16 June 2021 04:24 PM

15. јун 2021.

      

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Канаде у Србији Џајлсом Норманом о билатералним односима двеју држава и сарадњи у области економије, образовања и дигитализације.

На састанку је закључено да, изузев сектора рударства и енергетике, за који су канадске компаније традиционално заинтересоване, постоје бројне области за међудржавну сарадњу. На то указују канадске компаније које послују у Србији и дају директан подстрек економској сарадњи, објаснила је премијерка.

Она је навела пример компаније “Магна“, која ће отварањем новог погона у Алексинцу, дати значајан подстрек развоју овог дела Србије.

Амбасадор Канаде је, истичући да је Србија направила велики напредак у области иновација и дигиталне трансформације и остварила озбиљне резултате у домену е-управе, понудио искуства ове државе, као једног од лидера у области електронских услуга.

Брнабић је позвала Нормана и представнике амбасаде Канаде да се прикључе раду Радне групе за безбедност и заштиту новинара Владе Србије, уз остале партнере који већ учествују у раду - Мисију ОЕБС, Делегацију ЕУ у Србији, амбасаду Краљевине Норвешке и Фондацију Конрад Аденауер, што је амбасадор Норман и прихватио.

Како је на састанку наведено, српска дијаспора у Канади важна је спона између две државе, и у том смислу, директна авио линија између Београда и Торонта, на чијем увођењу две стране интензивно раде, од изузетног је значаја, и директан подстрек бржем развоју однoса наших држава.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs