Printer Friendly Version Обележено 80 година од успостављања дипломатских односа Србије и Канаде @ 31 May 2021 08:18 PM

31. мај 2021.

Државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић говорио је данас на отварању изложбе поводом 80 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Канаде, у Архиву Југославије.

Државни секретар Старовић подсетио је да су билатерални односи Србије и Канаде успостављени Указом, који је потписао краљ Петар II Карађорђевић и отварањем Посланства Краљевине Југославије у Отави 1941. године, додавши да су наша два народа и пре формалних дипломатских контаката повезивале подједнако светле традиције.

Државни секретар Старовић казао је да односи Србије и Канаде, успостављени у временима великих изазова, када су наши народи показивали храброст, јединство и солидарност у борби за очување заједничких цивилизацијских вредности, говоре о томе да наше две земље и данас могу бити истински савезници.

Државни секретар указао је на континуирану канадску подршку српском процесу евроинтеграција, истакавши да Србија и Канада деле свест о неопходности очувања мира, стабилности и безбедности, као и визију просперитета на простору Западног Балкана.

Старовић је изразио уверење да ће Канада препознати напор наше стране у конструктивном приступу дијалогу Београда са Приштином, који се води под покровитељством ЕУ, где јасно исказујемо посвећеност очувању мира и безбедности.

Такође, он се осврнуо и на чињеницу да у Канади живи бројна српска дијаспора, која представља важан интегративни елемент и директну спону наших двеју држава.

Старовић је закључио да осам деценија дипломатских односа представља основ за јачање сарадње, која се огледа и у солидарности какву смо показали у борби против кризе изазване пандемијом.

На отварању изложбе говорили су и директор Архива Југославије др Милан Терзић и амбасадор Канаде у Београду Џајлс Норман, а путем видео-везе обратили су се и парламентарни секретар Министарства иностраних послова Канаде Роберт Олифант, као и амбасадор Републике Србије у Отави Дејан Ралевић.