Printer Friendly Version Председник Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде @ 17 February 2021 04:26 PM

       

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Канаде Џајлса Нормана и пожелео му добродошлицу, истакавши да на дужност у Београду ступа у години када Србија и Канада обележавају значајан јубилеј – 80 година од успостављања дипломатских односа.

Председник Вучић и амбасадор Норман су констатовали да је јубилеј уједно и прилика за јачање политичког дијалога и подстицај за развој партнерства и српско-канадских веза у свим областима.

Председник Вучић је изразио задовољство што се повећава прилив канадских инвестиција, јер то значи да се српско тржиште показало као добро место за улагање. Он је изразио наду да ће, осим рударства и енергетике, и друге привредне области бити занимљиве канадским привредницима. Такође је рекао да бисмо у Србији могли да користимо искуства Канаде у заштити животне средине.

Двојица саговорника су изразили наду да ће ускоро бити отворена директна ваздушна линија између Београда и Торонта, која би допринела не само унапређењу економских односа, већ и бољем повезивању грађана Србије и Kанаде. Они су, тим поводом, истакли да је и српска заједница, која живи на канадском тлу, важан мост између двеју земаља.

Председник Вучић је такође изразио захвалност за подршку коју Kанада пружа европском путу Србије, нагласивши да наша земља озбиљно приступа реформама, посебно у области владавине права.

Амбасадор Норман је поздравио залагање Србије да се до решења питања Косова и Метохије дође дијалогом.

Aмбасадор Норман je изразио уважавање за начин на који српске власти успешно одговорају на изазове пандемије. Tакође je упознао председника Вучића са плановима за производњу вакцинe, коју су развили канадски стручњаци.


Београд,
17. фебруар 2021. године