Printer Friendly Version VLADA REPUBLIKE SRBIJE UKINULA MERE OGRANIČENJA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU @ 22 May 2020 06:59 PM

22. maj 2020. godine


Vlada Republike Srbije je donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza, Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju graničnih prelaza, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću.

Pomenutim odlukama otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i isti, od danas, 22. maja 2020.godine, funkcionišu u uobičajenom režimu. Pripadnici nadležnih državnih organa vršiće standardne granične provere, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i drugim relevantnim propisima (verodostojnost navoda u vezi mesta polaska i nameravanog boravka, okolnosti u vezi sa svrhom putovanja i sl.).

Takođe, izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću ukinuta je zabrana ulaska u Republiku Srbiju, kao i epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana, što znači da za ulazak u Republiku Srbiju stranim državljanima više nije potrebna posebna dozvola.

Skrećemo pažnju da nosioci putnih isprava država sa kojima Republika Srbija ima na snazi vizni režim, moraju podneti zahtev za izdavanje viza u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, najkasnije 4 nedelje pre dana planiranog polaska, u skladu sa važećim propisima.

Svim licima koja ulaze u Republiku Srbiju, umesto ranijih mera izolacije i obaveze posedovanja negativnog PCR testa, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pismeno obaveštenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Posebno skrećemo pažnju stranim državljanima sa odobrenim privremenim boravkom u Republici Srbiji, a kojima je rok važenja privremenog boravka istekao u vreme važenja vanrednog stanja, rok važenja će biti produžen i oni u Republiku Srbiju mogu ući do 1. juna 2020. godine.