Printer Friendly Version ВАЛДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКИНУЛА МЕРЕ ОГРАНИЧЕЊА ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ @ 22 May 2020 06:45 PM

22. мај 2020. године


Влада Републике Србије је донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза, Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању граничних прелаза, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама отворени су сви гранични прелази Републике Србије и исти, од данас, 22. маја 2020.године, функционишу у уобичајеном режиму. Припадници надлежних државних органа вршиће стандардне граничне провере, у складу са Законом о граничној контроли и другим релевантним прописима (веродостојност навода у вези места поласка и намераваног боравка, околности у вези са сврхом путовања и сл.).

Такође, изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу укинута је забрана уласка у Републику Србију, као и епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана, што значи да за улазак у Републику Србију страним држављанима више није потребна посебна дозвола.

Скрећемо пажњу да носиоци путних исправа држава са којима Република Србија има визни режим, морају поднети захтев за издавање виза у најближем дипломатско-конзуларном представништву, најкасније 4 недеље пре дана планираног поласка, у складу са важећим прописима.

Свим лицима која улазе у Републику Србију, уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста, приликом пасошке контроле уручиваће се писмено обавештење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

Посебно скрећемо пажњу страним држављанима са одобреним привременим боравком у Републици Србији, а којима је рок важења привременог боравка истекао у време важења ванредног стања, рок важења ће бити продужен и они у Републику Србију могу ући до 1. јуна 2020. године.