Printer Friendly Version NOVI REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU ZBOG PANDEMIJE KORONA-VIRUSA @ 13 March 2020 05:39 PM

Povodom pandemije izazvane korona - virusom, sprovodi se poseban postupak na graničnim prelazima prilikom ulaska u Republiku Srbiju, obaveštavamo o sledećem:

Postupak na graničnom prelazu pri ulasku putnika u Republiku Srbiju:

Od 10.03.2020. godine uvode se mere privremene zabrane, odnosno ograničenja ulaska i kretanja lica koja dolaze sa područja intenzivne žarišne transmisije2. Privremena zabrana ulaska odnosi se na strane državljane koji dolaze iz navedenih područja, sa izuzetkom učesnika u transportu roba i lica koji su dobili saglasnost za ulazak u zemlju od Radne grupe Ministarstva zdravlja, a na osnovu odgovarajućeg dokaza o zdravstvenom stanju (negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati).

Svim putnicima državljanima Republike Srbije koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 se uručuje rešenje o zdravstvenom nadzoru.

Na međunarodnim aerodromima u Republici Srbiji zdravstveno upozorenje uručuje aerodromsko osoblje[4] svim putnicima prilikom izlaska iz aviona.

Na određenim kopnenim graničnim prelazima svim putnicima koji su boravili u područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 u prethodnih 14 dana, rešenje o zdravstvenom nadzoru uručuje granični sanitarni inspektor. Granična policija upućuje graničnom sanitarnom inspektoru putnike koji prijave boravak u područjima intenzivne transmisije virusa u prethodnih 14 dana, radi sprovođenja postupka.