Printer Friendly Version IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 4 March 2020 05:42 PM

U skladu sa Ustavom Republike Srbije, predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić je raspisao izbore za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije za 26. april 2020. godine.

Obaveštavamo vas da počev od 5. marta 2020.g. u Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu možete podneti zahtev da na predstojećim parlamentarnim izborima glasate u Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu. Zahtev možete podneti dolaskom u generalni konzulat, poštom na adresu generalnog konzulata, putem faksa na broj: 416 483 1847, ili na e-mail: gkrstoronto@rogers.com. 

Državljani R. Srbije sa biračkim pravom podnose zahtev za glasanje u inostranstvu najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do ponoći 4. aprila 2020. (lokalno vreme u R. Srbiji).  Uz zahtev je neophodno priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije. 

Savetujemo da pre podnošenja zahteva proverite da li ste upisani u jedinstven birački spisak (JBS) preko javnog portala MDULS: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Lice koje je državljanin R. Srbije i ima prebivalište u R. Srbiji a nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je da najpre podnese zahtev za upis u JBS. Ovaj zahtev se, takođe, podnosi Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu.
Tek pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, može se primiti, odnosno procesuirati zahtev za glasanje u inostranstvu.

Podsećamo da je zakonski minimum za otvaranje biračkog mesta – 100 prijavljenih državljana R. Srbije sa biračkim pravom, te da će biračko mesto u Generalnom konzulatu R. Srbije u Torontu biti otvoreno ukoliko ovaj uslov bude ispunjen.

Za dodatne informacije, molimo da kliknete na navedene linkove:

1.  Saopštenje za javnost o odluci predsednika Republike Srbije za  raspisisvanje izbora za narodne poslanike 2020. godine; 

2.  Obaveštenje za birače sa boravištem u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije.   

3.   Proverite da li ste upisani u jedinstveni birački spisak  .