Printer Friendly Version ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 4 March 2020 05:28 PM

У складу са Уставом Републике Србије, председник Републике Србије господин Алкесандар Вучић је расписао изборе за народне посланике у Народној скупштини Републике Србије за 26. април 2020. године.

Обавештавамо вас да почев од 5. марта 2020.г. у Генералном конзулату Р. Србије у Торонту можете поднети захтев да на предстојећим парламентарним изборима гласате у Генералном конзулату Р. Србије у Торонту.  Захтев можете поднети доласком у Генерални конзулат, поштом на адресу генералног конзулата, путем факса на број: 416 483 1847, или на e-mail: gkrstoronto@rogers.com.  

Држављани Р. Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 4. априла 2020. (локално време у Р. Србији). Уз захтев је неопходно приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије. 

Саветујемо да пре подношења захтева проверите да ли сте уписани у јединствен бирачки списак (ЈБС) преко јавног портала МДУЛС: https://upit.birackispisak.gov.rs/

Лице које је држављанин Р. Србије и има пребивалиште у Р. Србији а није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС. Овај захтев се, такође, подноси Генералном конзулату Р. Србије у Торонту.

Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, може се примити, односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Подсећамо да је законски минимум за отварање бирачког места – 100 пријављених држављана Р. Србије са бирачким правом, те да ће бирачко место у Генералном конзулату Р. Србије у Торонту бити отворено уколико овај услов буде испуњен.

Зa детаљне информације, молимо да кликнете на наведене линкове:

1.  Саопштење за јавност о одлуци председника Републике Србије за расписивање избора за народне посланике 2020. године;

2.  Обавештење за бираче са боравиштем у иностранству о остваривању бирачког права на изборима за народне  посланике Народне скупштине Републике  Србије.

3.   Проверите да ли сте уписани у јединствени бирачки списак.