Printer Friendly Version CEREMONIJA PODIZANJA ZASTAVE REPUBLIKE SRBIJE ISPRED PARLEMNTA ONTARIJA @ 27 June 2019 07:28 PM

                  Povod za održavanje ceremonije podizanja državne zastave Republike Srbije je dolazak i naseljavanje prvih Srba u Ontario i grad Toronto. Ovaj događaj predstavlja sponu između prvih srpskih doseljenika, vas kao njihovih naslednika koji živite i radite u Kanadi i matice zemlje Srbije koju nijedna generacija iseljenika nije zaboravila, već je ostala u tesnoj vezi, pomažući i čuvajući sećanje na svoje poreklo.
                 Od prvih doseljenika pa sve do današnjih generacija izgradila se organizovana, obrazovana i osvešćena srpska zajednica, koja svojom očuvanom kulturom i identitetom doprinosi razvoju Kanade, ali u isto vreme, pravi neraskidivu sponu između Kanade i Srbije i srpskih zemalja.
                 Prema zvaničnim podacima ontarijske asocijacije multi-kulturalnog i istorijskog registra, kao i statističkog zavoda Kanade, prvi Srbi su se doselili početkom 20. veka. Oni su radili uglavnom na severu provincije, a prema istorijsko-statističkim podacima, zabeleženo je da je prvi Srbin, koji se naselio u Toronto bio izvesni Sremac Herceg u avgustu 1903. godine, događaj koji smo izabrali da obeležimo podizanjem državne zastave Republike Srbije. Prva parohija SPC u Ontariju je osnovana u Hamiltonu 1913. godine.
                 Zbog konstanog uvećavanja srpske zajednice u Ontariju, ukazala se potreba za otvaranjem genrelanog konzulata.
                 Prvi jugoslovenski generalni konzulat u Torontu, otvoren je 1953. godine, koji je u to vreme zastupao interese SFRJ, a konačno, posle raspada savezne države i zajednice Srbije i Crne Gore, počev od 5. juna 2006. započinje sa radom Generalni konzulat Republike Srbije u Torontu, služeći građanima Republike Srbije i svim Srbima koji žive i rade na jurisdikcionom području ovog GK.
                 Zahvaljujući patriotizmu, istrajnosti i opredeljenosti srpske zajednice u Ontariju i Kanadi, u Torontu je 26. oktobra 2004. jedna ulica dobila ime "Beogradske bašte" ili ``Beograd Gardens``, čime je ukazano poštovanje glavnom gradu Republike Srbije. Spomenik jednom od najvećih svetskih naučnika Srbinu Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima podignut je 9. jula 2006.godine, a u julu mesecu 2016. godine, jedan od najvećih bulevara u Hamiltonu je, takođe, dobio naziv po ovom srpskom i svetskom naučniku.
                 Savremena srpska zajednica u Ontariju ima dobru organizacionu šemu koja se ogleda u postojanju eparhije Kanadske, mnoštvu udruženja, organizacija, asocijacija, kulturno-umetničkih društava, humanitarnih organizacija, sportskih društava, auto i moto klubova i svaka na svoj način obeležava, čuva i promoviše osnovne srpske vrednosti.
Srpska zajednica u Ontariju spada u grupu i najaktivnijih srpskih zajednica u svetu. O tome govore mnoga priznanja koja su organizacije i pojedinci dobili kao nagradu za njihova ostvarenja, ali i kao podstrek za njihov dalji rad.
Samo ove godine, KPZS je dodelila šest priznanja i to zlatne značke Dragani Varaklić, predsednici SKUD Oplenac i predsednici humanitarne organizacije Stara Raška, Jasmini Vučurović, dirigentu hora Kir Stefan Srbin,Rajko Radojević, profesor istorije, Gordani Laković, književnici i humanitarnom radniku, dok su povelje KPZS dodeljene Akademiji srpske narodne igre i dnevnom listu „Novine“ iz Toronta.
                Srpska zajednica u Ontariju može da se podiči sa nekoliko reprezentativnih KUD i horova, čiji su nastupi na profesionalnom nivou: SKUD Oplenac, Akademija srpske narodne igre, hor Kir Stefan Srbin, hor Sveti Arsenije Sremac iz Vitbija, kao i druga umetnička društva širom Ontarija. Svi oni zajedničkim snagama doprinose neospornom i sve snažnijem prisustvu srpske zajednice u kanadskom društvu i svojim aktivnostima promovišu srpsko nasleđe i kulturu na najlepši mogući način.  GK RS u Totontu se, takođe, trudi da zajedno sa srpskom zajednicom doprinese svojim aktivnostima promociji srpskog kultuno-istorijskog nasleđa. Od sredine 2017. godine do danas, GK je ustanovio četiri događaja koja su dobila ili će dobiti karakter godišnjih manifestacija. U novembru 2017. i 2018. godine u saradnji sa SNA, započeli smo sa obeležavanjem Dana primirja u Prvom svetskom ratu, podsećajući na učešće kanadskog medicinskog korpusa na Solunskom frontuna Medicinskom fakultetu Univerzitta u Torontu. Sa eparhijom Kanadskom, GK je u februaru 2018. organizovao je zajedničku svečanost Svetosavske akademije i Dana državnosti R. Srbije u Izabel Bejder teatru, a u martu ove 2019. godine, u Kulturnom centru hrama „Sabora svih srpskih svetitelja“ u Misisagi, GK RS je ponovo u saradnji sa eparhijom Kanadskom, ali i uz svesrdnu pomoć grupe entuzijasta iz srpske zajednice, koji su zaslužni i za današnju manifestaciju, ogranizovan je veoma dobro posećen prijem povodom Dana državnosti RS.
                 Povodom Dana pobede 9. maja ove godine GK je položio venac i odao poštu nevino nastradalima u Drugom svetskom ratu u jevrejskom spomeničkom kompleksu u Erl Bejls parku u Nort Jorku, u kojem je pored naziva svih koncentracionih logora, ispisan i naziv koncentracionog logora Jasenovac. U spomeničkom kompleksu je na jednom od spomen zidova postavljena i sprska zastava zahvaljujući porodici Jovanović.
                Ono što je, međutim, najvažnije, sve ove manifestacije su realizovane zajedničkim snagama eparhije Kanadske, srpske zajednice i GK što predstavlja dobitnu formulu uspeha: crkva, narod, država. Zajedno smo jači i to je u duhu sa našim nacionalnim sloganom na koji bi uvek trebalo da se pozivamo: "Samo sloga Srbina spašava".

____________________________________________________________________________________________