Printer Friendly Version Дан победе 9. мај - одавање почасти невино настрадалима у Другом светском рату, Торонто @ 14 May 2019 03:58 PM

             Поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом, генерални конзул Р. Србије у Торонту В. Петковић, положио је венац у Холокауст меморијалном центру у Торонту, који је, између осталог, посвећен и пострадалима у логору Јасеновац.
                 Меморијални центар је подигло „Канадско удружење Јад Вашем“ (Canadian Society for Yad Vashem) које је основано 1986. године у циљу очувања сећања на злочине почињене над Јеврејима у концентрационим логорима током Другог светског рата, подучавању млађих нараштаја о страшном периоду историје као и о поуци да се овако нешто никада више не понови. Меморијални центар су осмислили оснивачи „Канадског удружења Јад Вашем“ који су преживели холокауст, Дејвид Смусковиц и Питер Силверман. У финансирању изградње Центра учествовали су и појединци из српске заједнице у Торонту.
                У подножју стуба са вечном ватром исписана су имена свих концентрационих логора из Другог светског рата, међу којима је и Јасеновац. Име овог логора уклесано је великим словима и на једној од стаза које воде ка централном споменику - обелиску.
            Вечни меморијални пламен запаљен је 1991. године, а зидови сећања су постављени 2001. године. Историјска прича о холокаусту угравирана је у осам меморијалних зидова. На једном од њих су исписана имена нејевреја који су спашавали Јевреје од страдања, а поред њихових имена су и заставе држава чији су били грађани. Међу заставама налази се и српска поред имена породице Јовановић.
                 ГК В. Петковић је венац са поруком: „Honoring the Innocent Victims, May 9th, 2019. Consulate Genral of the Republic of Serbia“, поставио испод натписа логора Јасеновац и минутом ћутања одао пошту.