Printer Friendly Version STRUČNA PRAKSA U GENERALNOM KONZULATU (GK) @ 8 September 2014 03:37 PM

U skladu sa našim nastojanjima da unapredimo stručno usavršavanje studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova.

Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i diplomatsko - konzularnim predstavništvima je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova.

Za stručnu praksu se mogu prijaviti punoletni državljani Republike Srbije, koji su studenti osnovnih studija, diplomci ili studenti poslediplomskih studija na fakultetima u zemlji ili inostranstvu, a nisu u stalnom radnom odnosu.

Stručna praksa traje od dve nedelje do šest meseci.

Zainteresovano lice treba da podnese odgovarajuću molbu za obavljanje stručne prakse najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse, kao i sledeća dokumenta:

  •     popunjen obrazac prijave
  •     fotokopiju važeće lične karte ili pasoša Republike Srbije
  •     biografiju
  •     potvrdu fakulteta o studijama i prosečnoj oceni, i
  •     potpisanu saglasnost za bezbednosnu proveru.

Za praksu u Generalnom konzulatu potrebno je da se zainteresovani obrate nama putem pošte ili elektronskim putem na adresu gkrstoronto@rogers.com

Šef GK će obaviti razgovor sa kandidatom i svoje mišljenje će sa molbom i drugom dokumentacijom proslediti MSP - Diplomatskoj akademiji na dalji postupak.

Saglasnost za obavljanje stručne prakse u GK, na obrazložen predlog Diplomatske akademije i programa, daje ministar ili lice koje on ovlasti.

Lice koje obavlja stručnu praksu nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist za vreme obavljanja stručne prakse. Generalni konzulat takođe ne snosi putne troškove, troškove osiguranja, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse.

Nakon završetka stručne prakse Ministarstvo izdaje odgovarajuću potvrdu.