Printer Friendly Version Стручна пракса у Генералном конзулату @ 5 September 2014 07:54 PM

У складу са настојањима да се унапреди стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова и дипломатско - конзуларним представништвима је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања који за сваку годину донаоси министар спољних послова.

За стручну праксу се могу пријавити држављани Р. Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти постдипломских студија у земљи и иностранству а нису у сталном радном односу.

Стручна пракса траје од две недеље до шест месеци

Заинтересовано лице треба да поднесе молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе и да приложи:

  • Попуњен образац пријаве
  • Фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије
  • Биографију
  • Потврду факултета о студијама и просечној оцени и
  • Потписану сагласност за безбедносну проверу

За праксу у ГК потребно је да се заинтересовани обрате нама путем поште или електронске поште.

Шеф ГК ће обавити разговор са кандидатом и своје мишљење ће са молбом и другом документацијом проследити МСП - Дипломатској академији на даљи поступак.

Сагласност за обављање стручне праксе у ГК, на образложен предлог Дипломатске академије и програма, даје министар или лице које он овласти.

Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за време обављања стручне праксе. Генерални конзулат такође не сноси путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе.

Након завршетка стручне праксе Министарство издаје одговарајућу потврду.