| |     ћирилица | english  
Naslovna
Overa dokumenata

OVERA JAVNIH ISPRAVA
(izvodi, uverenja, diplome i drugi dokumenti izdati od strane organa u Kanadi)

Kanada nije članica Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprave iz 1961. godine, što znači da javne isprave izdate u Kanadi, za upotrebu u Srbiji (i obratno), treba da budu propisno legalizovane.
Ambasada Republike Srbije u Otavi i Generalni konzulat Republike Srbije u Torontu nadoveravaju potpis i pečat ovlašćenog službenika nadležnih organa Kanade.
Kad su u pitanju javne isprave izdate u R.Srbiji koje će biti korišćene u Kanadi, pečat i potpis ovlašćenog službenika Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije nadoveravaju se u Ambasadi Kanade u Srbiji.
 

OVERA POTPISA NA PUNOMOĆJU ILI IZJAVI

Overa potpisa na privatnim ispravama (punomoćja za prenos prava na nepokretnostima, izjave u vezi sa kupoprodajom nepokretnosti, punomoćja u vezi sa zastupanjem pred pravosudnim organima ili organima uprave i sl.) na srpskom jeziku za upotrebu u Republici Srbiji se vrši u Generalnom konzulatu. Na ovaj način se overava i punomoćje u vezi sa nasleđivanjem u Srbiji, kojim se neko lice ovlašćuje da u ime davaoca punomoćja da naslednu izjavu ili preduzme druge radnje u ostavinskom postupku.

Isti postupak se primenjuje i na nasledne izjave kojima se lice prihvata naslednog dela koji mu/joj po zakonu pripada.
Na osnovu Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa R. Srbije, identitet se utvrđuje uvidom u ličnu kartu, putnu ispravu, vozačku dozvolu ili drugi službeni dokument sa fotografijom, a ako to nije moguće, saslušanjem dva svedoka identiteta (čl. 8. Zakona).

Identitet stranog državljanina može se utvrditi uvidom u putnu ispravu ili ličnu ispravu koju izdaje strana država. (član 35 Javnobeležničkog poslovnika R. Srbije).

Privatna isprava se potpisuje pred službenikom u Generalnom konzulatu.

Konzularna taksa za overu jednog potpisa iznosi 65 CAD. Overa potpisa na drugom primerku iste isprave iznosi 33 CAD, a overa trećeg i svakog sledećeg primerka iznosi 20 CAD.

Ukoliko se vrši overa potpisa dva lica na istoj privatnoj ispravi, svaki potpis se naplaćuje zasebno.
Konzularna taksa se plaća isključivo debitnom karticom.

Ukoliko davalac punomoćja ili izjave nije u mogućnosti da lično dođe u Generalni konzulat, privatna isprava se može overiti kod nekog od javnih beležnika (Notary Public). Posle overe potpisa od strane javnog beležnika privatna isprava se mora nadoveriti /potpis i pečat/ u Official Documents Services (222 Jarvis st,. Toronto) a potom u Generalnom konzulatu radi upotrebe pred nadležnim organima u R. Srbiji. Overa službenog pečata i potpisa javnog beležnika ili kanadskog ovlašćenog organa iznosi 70 CAD po pečatu i potpisu.

Osim pred beležnikom, isprava se može potpisati pred bilo kojim ovlašćenim kanadskim notarom po izboru stranke. U tom slučaju, posle overe potpisa od strane notara, isprava se overava u Ministarstvu inostranih poslova Kanade (Department of Foreign Affairs and International Trade) u Otavi, a zatim i u Ambasadi Republike Srbije u Otavi.

Konzularna taksa za overu dokumenta u ovom postupku (tzv "puna legalizacija dokumenta") iznosi 80 CAD po dokumentu.


OVERA NASLEDNIH IZJAVA KOJIMA SE ODRIČE OD NASLEDSTVA ILI SE PRIHVATA I ISTOVREMENO ODRIČE U KORIT TREĆEG LICA

Navedene vrste tzv. negativnih naslednih izjava, mogu biti overene u Generalnom konzulatu u zakonom predviđenoj formi koja uključuje klauzulu o potvrđivanju isprave (solemnizaciona klauzula). Neophodno je lično prisustvo davaoca izjave koji je potrebno da se identifikuje na osnovu važećeg dokumenta Republike Srbije (pasoš ili lična karta).

Ukoliko davalac izjave ne poseduje važeći identifikacioni dokument Republike Srbije, identitet se može utvrditi i uvidom u kanadski identifikacioni dokument (pasoš, vozačka dozvola).

Davalac izjave je u obavezi da podnese odgovarajući tekst izjave koju je sačinilo kvalifikovano lice u Srbiji (advokat, javni beležnik). Izjava se potpisuje u Generalnom konzulatu.

Konzularna taksa se plaća isključivo debitnom karticom i iznosi 65 CAD za prvi primerak, odnosno 33 CAD za drugi i 20 CAD za treći i svaki sledeći primerak.

Postupak overe ovakve nasledne izjave klauzulom o potvrdđivanju isprave može da traje preko 30 minuta. Generalni konzulat preporučuje da se za ovu vrstu usluge zakaže termin putem e-mail-a ili telefonom.
 

UZORAK IZJAVA I PUNOMOĆJA

Donji obrasci imaju svrhu da posluže isključivo kao uzorak. Generalni konzulat nema odgovornost u pogledu korišćenja istih, odnosno savetuje da punomoćje ili izjava budu sačinjeni od strane kvalifikovanog lica.
• Izjava o priznavanju očinstva (MS Word format)
• Ovlašćenje (MS Word format)
• Ovlašćenje za motorno vozilo (MS Word format)
• Ovlašćenje za razvod braka (MS Word format)
 

OVERA FOTOKOPIJE DOKUMENTA

U Generalnom konzulatu se može overiti fotokopija dokumenta. U tom slučaju neophodno je dati na uvid originalni dokument i kopiju istog.


 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Overa dokumenata
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Matične knjige
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga