| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
КОНТАКТ

                                         Радно време

                      Понедељак-Петак 09,00-17,00 часова

Конзуларно одељење (рад са странкама) 10,00-13,00 часова

                                            Празници

                                             Адреса 

               40 Eglinton Avenue East, 7th Floor, Unit 701

                  Toronto, ON, M4P 3A2 (Локација-мапа)

                          Телефон: +1 (416) 4831080

                             Факс: +1 (416) 4831847

             Електронска пошта: gkrstoronto@rogers.com

 

        Конзуларне надлежности;            Почасни конзули

________________________________________________________________________________________________

            Драги земљаци и посетиоци,

             Хвала што се се одлучили да посетите Интернет презентацију Генералног конзулата Републике Србије у Торонту.
            Уколико живите и радите у Онтарију, Манитоби или Саскачуану, можете се обратити вашем Генералном конзулату у Торонту у вези са свим питањима о Србији и конзуларним услугама, укључујући и издавање виза за улазак у Републику Србију.
      Интерент презентација нуди широк спектар информација о конзуларним, друштвеним, политичким, економским, комерцијалним и културним догађањима.
              Информације о српским клубовима и удружењима, која се налазе на јурисдикцијском подручју Генерланог конзулата Републике Србије у Торонту су такође доступне.
          Ваши коментари и повратне информације о нашим конзуларним услугама су добродошле. Ради даљег унапређења рада Генералног конзулата у области пружања конзуларних услуга, Ваше примедбе, предлози и идеје су врло важни за нас. Зато вас молим да нас контактирате путем нашег мејла или преко бројева наших телефона, који се могу пронаћи на Интернет презентацији Генералног конзулата или записивањем ваших импресија у Књигу утисака, у просторијама Генералног конзулата.
          Молим вас, такође да, ради бољег упознавања ваше земље и старе домовине, наше Србије, посетите Интернет портал  http://culture.serbia.travel.
              Најискреније се надам да ће Интернет презентација Генералног козулата Републике Србије у Торонту, као и пружене конзуларне услуге, бити Ваше практично и лепо искуство.
              Искрено Ваш,
                                                   

                                                                                                                       Василије Петковић
                                                                                                                           генерални конзул

_______________________________________________________________________________________________

ИЗДАВАЊЕ ПАСОША РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

             Генерални конзулат Републике Србије у Торонту приликом пријема захтева за издавање пасоша Републике Србије, до сада је прихватао изводе из матичних књига рођених (ИМКР, родне листове) који су издавани у бившим републикама СФРЈ, за лица која нису извршила упис у матичне књиге рођених Републике Србије.
                     Имајући у виду да се у наредном периоду 2018-2019. године, очекује повећан број захтева грађана за замену пасоша Републике Србије, обавештавамо вас да, уколико у претходном периоду нисте извршили упис у матичну књигу рођених Републике Србије, учините то без одлагања, будући да ће полицијске управе, које буду решавале по захтевима за пасоше, захтевати податке o извршеном упису у матичне књиге које се воде на територији Републике Србије.

________________________________________________________________________________________________

   НАСЛЕДНЕ ИЗЈАВЕ И ПУНОМЋЈА

Имајући у виду да се за оверу наследних изјава и пуномоћја, чији су предмет непокретности, одређени број стрнака и даље обраћа канадским јавним бележницима, скрећемо пажњу да услед измена у пороцедури, наследну изјаву у вези са оставинским поступком који се води у Републици Србији, као и пуномоћја за промет непокретности (купопродаја, поклон и сл. ), на територији Канаде можете оверити само у Генералном конзулату Републике Србије у Торонту и Амбасади Републике Србије у Отави.  Детаљне информације можете пронаћи кликом на ово страници.    

________________________________________________________________________________________________

ОБАВЕЗЕ ВОЈНИХ ОБВЕЗНИКА КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ

               Лица која бораве на конзуларном подручју Генералног конзулата Р. Србије у Торонту подлежу обавези увођења у војну евиденцију. Увођењем у војну евиденцију војни обвезник је регулисао војну обавезу.
               У циљу регулисања војне обавезе, у војну евиденцију Генералног конзулата Р. Србије у Торонту уводи се:

- лице које стално борави у иностранству, у календарској години у којој навршава 18 година, као и лице старијег годишта које из било којег разлога није уведено у војну евиденцију.

- лице које је отпутовало у иностранство на боравак дужи од једне године. То лице је дужно да се у року од 30 дана од преласка државне границе пријави надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

              За увођење у војну евиденцију подносе се следећа документа:
- копија пасоша Републике Србије
- доказ о адреси у Канади (идентификациони докумет са адресом становања, нпр. возачка дозвола)
- попуњен формулар за увођење у војну евиденцију (prijavaVO.doc).
- конзуларни трошкови у износу од 4 долара се плаћају искључиво дебит картицом

               За држављанина Републике Србије који није служио војни рок, Центар Министарства одбране Републике Србије за локалну самоуправу ће, по службеној дужности, донети решење о превођењу у резервни састав када то лице наврши 30 година.Решење о превођењу у резервни састав за држављанина млађег од 27 година биће дато на његов захтев под условом да испуњава услове из члана 44 и 66, став 4 Закона о радној, војној и материјаној обавези.
               Ако је лице које поседује двојно држављанство одслужило војни рок у другој земљи чије држављанство поседује, може поднети захтев за превођење у резервни састав Војске Републике Србије.

________________________________________________________________________________________________

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ТОРОНТУ СА ЗВАНИЧНИЦИМА

                                                      КАНАДЕ и ПРОВИНЦИЈЕ ОНТАРИО

                              

                               

                       Њ.Е. Елизабет Доудсвел, гувернер провинције Отнарио; Њ.Е. Даглас Форд, премијер Онтарија;

                       Њ.Е. Тед Арнот, председавајући Парламента Онтарија; МП Боб Братина; МПП Том Ракочевић

                       Г-дин Џон Тори, градоначелник Торонта 


 
 
 
Комеморација жртвама агресије НАТО на Савезну Републику Југославију 1999. године у Генералном конзулату Републике Србије у Тоорнту

 

           У Генералном конзулату Р. Србије у Торонту, одржана је комеморативна манифестација у спомен жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, са освртом на погром на Косову и Метохији 2004. године.
           Генерални конзул В. Петковић је у свом излагању рекао да је пре 20 година почелa НАТО агресија на Савезну Републику Југославију која је уследила након неуспелих преговора у вези са решењем кризе на КиМ у Рамбујеу и Паризу у фебруару и марту 1999. године. Током преговора, Скупштина СРЈ је донела одлуку да не прихвати договор о присуству страних трупа у својој територији, након чега је тадашњи генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана издао наређење за почетак ваздушних напада, што је заправо била објава рата. Понуђени споразум је био врста ултиматума, у извесном смислу, као ултиматум којим је Аустро-Угарска  затражила од Краљевине Србије да дозволи присуство страних инспектора на српској територији. У оба случаја карактеристичан је захтев за присуством страних истражних органа и војне силе на територији суверене државе, што је било и остало неприхватљиво за нашу земљу.
            Двадесет и четвртог  марта 1999. године, у 19.45 часова, на више локација у Србији почели су напади ракетама и авијацијом, а Југославија је исте ноћи прогласила ратно стање. Током 11 недеља колико је трајало бомбардовање, погинуло око 2.500 цивила, од којих 79 деце, и 1.008 припадника оружаних снага СРЈ.
            Осим тога, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти, што је не само успорило, већ и уназадило српску привреду.
            НАТО агресија била стравичан злочин према српском народу, која по својим последицама још увек траје. Било је пуно примера бомбардовања цивилних мета и колона избеглица што не може да се подведе под „колатералну штету“ јер је „из ваздуха могло да се установи  да то нису били војни циљеви“.
            Иако је НАТО пропаганда желела да војну акцију прикаже као део активности за разрешењем кризе на КиМ, управо су међу највише страдалим цивилима били становници наше јужне покрајине албанске нционалности, који су бежали у избегличким колонама у правцу централне Србије. У таква два напада, страдало је чак 30 новорођених беба од укупног 185 жртава, што је, поред страдања Милице Ракић и друге недужне деце и цивила био нечувен злочин у модерно доба на тлу Европе.
            Прошле године Скупштина Србије формирала је Комисију за истрагу НАТО бомбардовања 1999. године, и утврђивање последица по здравље грађана Србије и на животну средину.
            У другом делу излагања ГК Петковић се осврнуо на погром Срба са КиМ 2004. године, који је уско повезан са догађајима из 1999. године, као и последицама по каснији ток догађаја у овој нашој јужној покрајини.
           На крају предавања, присутни гости су имали прилику да погледају изложбу фотографија које сведоче о стравичним људским и материјалним последицама НАТО агресије на нашу земљу.

________________________________________________________________________________________________


"Десетa конференције медицинске дијаспоре“ у Београду, од 20. до 22. јуна 2019. године

              Под покровитељством Њ.К.В. принца Александра и Њ.К.В принцезе Катрине у току је процес организовања „Десете конференције медицинске дијаспоре“, у Београду од 20. до 22. јуна 2019. године.
              Циљ Конференције је да се српски лекари из иностранства и међународни медицински стручњаци окупе у мисији подршке српском здравственом систему промовишући солидарност, пријатељство и размену знања.
              Поред Министарства спољних послова Републике Србије, партнери у организацији Конференције су и Министарство здравља Републике Србије, Светска здравствена организација, Медицински факултет Универзитета у Београду, Универзитетска дечија клиника, Лекарска комора Србије и Краљевски медицински одбор.
              Свечано отварање Конференције предвиђено је у хотелу „Хилтон“ у Београду, у четвртак 20. јуна 2019. године у 9:00 сати. Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова господин Ивица Дачић званично ће се обратити лекарима који присуствују Конференцији.
              Пријем за све учеснике Конференције биће одржан 20. јуна 2019. године у Краљевском двору, након чега следи вечера у част предавача и партнера у организацији манифестације.
              Вебсајт „Десете конференције медицинске дијаспоре“ налази се на интернет адреси www.sdm.rs.

___________________________________________________________________________________________________


Конкурс за суфинансирање пројеката Министарства спољних послова

Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору


Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката који имају за циљ:
1) употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета;
2) унапређење економске сарадње Републике Србије и дијаспоре.
На конкурсу учествују пројекти који се могу сврстати у једну од следећих ОБЛАСТИ:
На пријавном формулару обавезно је назначити област скраћеном формулацијом области.
Подршка организацији школа, кампова и едукативних радионица намењених дечјем и омладинском узрасту – скраћено: ШКОЛЕ.
Подршка изради и аквизицији уџбеника, књига и дидактичких средстава намењених школама и библиотекама Срба изван матичне државе – скраћено: КЊИГЕ.
Подршка организовању манифестација, омладинско – спортских и културно – уметничких догађаја и приредби у иностранству и матичној држави– скраћено: МАНИФЕСТАЦИЈЕ.
Подршка пројектима медија, медијске писмености и дигиталне комуникације који су намењени Србима изван матичне државе – скраћено: КОМУНИКАЦИЈА.
Подршка пројектима издавачке и књижарске делатности који јачају везе и матичне државе и Срба у иностранству – скраћено: ИЗДАВАШТВО.
Подршка пројектима који доприносе заштити права и интереса држављана Р. Србије и Срба изван матичне државе (правна помоћ, статусна подршка у матичној и држави пријема, подршка организовању, истраживања) – скраћено: СТАТУС.
Подршка пројектима који доприносе унапређењу економске сарадње Р. Србије и Срба изван матичне државе – скраћено: ЕКОНОМИЈА.
Право учешћа на конкурсу имају:
1) организације у дијаспори;
2) организације чије је седиште у  Републици Србији.
Право учешћа на конкурсу немају:
1) директни или индиректни корисници буџетских средстава;
2) појединци;
3) привредни субјекти.

Обавезна документација:
Подносиоци пројеката OБАВЕЗНО достављају следећу ДОКУМЕНТАЦИЈУ:
Попуњен Образац 1 – за пријаву и писање предлога пројекта (саставни део овог обрасца је Пријава, Предлог пројекта и Изјава о непостојању сукоба интереса и веродостојности података у обрасцима за пријаву –потписана од стране овлашћеног лица у организацији која је подносилац пројекта)
Попуњен Образац 2 – предлог буџета пројекта
Решење о упису у регистар организација, или други одговарајући акт, као доказ да је организација регистрована у складу са прописима државе у којој делује; организације регистроване ван територије Републике Србије потребно је да доставе Решење или други одговарајући акт, преведен на српски језик код овлашћеног судског тумача за српски језик;

За организације чије је седиште регистровано у Републици Србији, провера    статуса се врши службеним путем преко званичног сајта органа за регистрацију, са даном пријема пријаве на конкурс.

За организације из иностранства уз пријавну документацију потребно је достављање инструкције за девизне уплате из банке у којој организација има отворен рачун (није довољно само попунити SWIFT и IBAN у образцу пријаве), са идентификационим подацима организације и уписаним подацима о овлашћеном лицу за располагање средствима, који се слажу са подацима неведеним у пријави, не старију од 30 дана од дана објављивања конкурса.

Напомена: Епархије Српске православне цркве у иностранству достављају фотокопију потврде о упису у Регистар цркава и верских заједница. Црквене јединице у оквиру епархије Српске православне цркве у иностранству, поред потврде о упису у регистар Епархије, достављају и потврду те Епархије да јединица има својство правног лица у смислу аутономних прописа СПЦ.

Пожељна пратећа документација:
Протокол или уговор о партнерству у случају партнерства више удружења, који јасно дефинише улоге и одговорности сваког партнера;
Писма препоруке од дипломатско конзуларног представништва на чијој се територији конзуларне надлежности пројекат реализује;
Остала писма препоруке.

Реализација пројекaта предвиђена је до 28. фебруара 2020. године.
Сви обрасци су доступни на интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.
Конкурс се објављује на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs. 13. марта 2019. године, и у листу ,,Вести”.

Рок и начин достављања пројеката:
Заинтересовани су дужни да пројекте доставе најкасније до 01. априла 2019. године, у затвореној коверти са назнаком ,,За конкурс за дијаспору”, уз навођење области конкурса, у складу са обрасцем за пријаву и писање пројекта, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Кнеза Милоша 24-26, 11000 Београд, лично или поштом препоручено. Неблаговремене пријаве и непотпуна документација неће бити узети у разматрање.
Укупна вредност опредељених средстава за овај Конкурс износи до 50.201.000 (словима: педесет милионадвеста једна хиљада ) динара и то: 5.000.000. (словима: пет милиона) динара за програмске активности 0001 и 45.201.000 (словима: четрдесет пет милиона двеста једна хиљада) динара за програмске активности 0002.
Организација која се пријављује на Конкурс може аплицирати само са једним пројектним предлогом.
Образац за пријаву и писање предлога пројекта и Образац предлога буџета пројекта потребно је попунити читко, штампаним словима или откуцати на писаћој машини или персоналном рачунару, на српском језику и ћириличком писму.

Смернице за подносиоце предлога пројеката садрже детаљне критеријуме и приоритете на основу којих ће се пројекти оцењивати, као и информације о начину припреме и подношења пројектног предлога. Смернице за подносиоце предлога пројекта чине саставни део конкурсне документације.
Предата пријава и друга документација остаје трајно у архиви Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и не враћа се подносиоцима.

Министар ће формирати конкурсну комисију која ће разматрати пристигле  пројекте и утврдити предлог Одлуке за суфинансирање пројеката. Резултати Конкурса биће објављени на интернет страници Министарства спољних послова www.mfa.rs и интернет страници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону www.dijaspora.gov.rs.
________________________________________________________________________________________________


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова